Η ελιά

Η ελιά

Σύμβολο ειρήνης, νίκης, σοφίας, ευημερίας, υγείας και ομορφιάς. Δέντρο του καλού, συνδεδεμένο με την αναγέννηση & το φώς.

Αρχαιολογικές και ιστορικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα όπου μπορεί να τεκμηριώθει η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου διαχρονικά και χωρίς καμία διακοπή. Φύλλα ελιάς ηλικίας 50.000-60.000 χρόνων παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο αρχαιολογίας.

Η ελιά υπήρξε το πιο αγαπητό δέντρο των Ελλήνων, λόγω της τεράστιας οικονομικής του σημασίας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία την πρώτη ελιά φύτεψε ο Ηρακλής, από βλαστάρι ελιάς που έφερε από τον Ουρανό, στο ναό της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία. Με τα κλαδιά αυτής της ελιάς της καλλιστεφάνου ελαίας, στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες με τον κότινο καθώς και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ( πατέρα της θεάς Αθηνάς) έργο του Φειδία και ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Το ρόπαλο του Ηρακλή επίσης ήταν φτιαγμένο από ξύλο αγριελιάς.

Στην Αθήνα την ελιά δωρίζει η θεα Αθηνά, « Η θεά της Σοφίας», η οποία δίδαξε την καλλιεργειά της.

Το λάδι αποτελούσε βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, καύσιμη ύλη για φωτισμό, αφού με λάδι έκαιγαν οι λύχνοι. Ήταν κύριο συστατικό του σαπουνιού, πολλών αρωμάτων με διαδεδομένη χρήση στη σωματική υγιεινή, φροντίδα και καλλωπισμό.

Χρησίμευε στην πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων,ήταν επουλωτικό, αντισηπτικό, καταπραυντικό. Ο Ιπποκράτης στον κώδικα του αναφέρει περισσότερες από 60 θεραπευτικές χρήσεις των ελαίων.

Οι ελιές αποτελούσαν τη βασική τροφή ταξιδιωτών, εργαζομένων στην ύπαιθρο και πολεμιστών σε εκστρατεία.

Το ξύλο και τα κουκούτσια χρησιμεύουν μέχρι και σήμερα ως καύσιμη ύλη.

Με τα φύλλα της παρασκέυαζαν αφεψήματα

Ένα κλαδί ελιάς:

  • στο ράμφος του περιστεριού συμβολίζει την Ειρήνη και το τέλος μιας καταστροφής
  • στο χέρι του αγγελιοφόρου την ανακωχή του πολέμου
  • στο χέρι του ικέτη το έλεος

Η ελιά, το λάδι, οι ελιές το ξύλο, τα φύλλα, ακόμα και τα κουκούτσια της, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή των Ελλήνων.

Η ελληνική ύπαιθρος, στην οποία κυριαρχούσαν τα ελαιόδεντρα, επέδρασε καταλυτικά στη λιτή και απέρριτη αισθητική των Ελλήνων και αποτυπώνεται στις τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μαγειρική, υφαντική, μικροτεχνία, κεντητική, αργυροχρυσοχία, αγγειοπλαστική κ.α

Η θεά δεν επιλέγει την ελιά τυχαία, αλλά με τη σοφία της καθώς είναι το πιο χρήσιμο δέντρο για την επιβίωση των ανθρώπων.

© 2024 Limeni Inn . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.